Make your own free website on Tripod.com
unit trust fund public mutual untung besar
Home | MAA TAKAFUL

image006.jpg

Welcome to be rich web site! 

 

 

Welcome to be rich web site!

 

TERIMA KASIH KERANA SUDI MELAWAT.

Menyimpan sambil melabur untuk mengaut keuntungan.

Saya Perunding Amanah saham Untuk Public Mutual Fund .

1) Mahukah saya tunjukkan amanah saham yang memberi keuntungan 10%-15% setahun?                                                                                                                                                            2) Mahukah saya tunjukkan amanah saham yang memberikan  keuntungan Mencecah 55% bagi tempoh 3 tahun?
3) Mahukah saya tunjukkan keuntungan yang lebih tinggi  dari kita letak duit  kita dalam EPF iaitu tahun lepas 4.7%?
4) Mahukan saya tunjukkan " Malaysian No.1 unit trusty company is also the    Biggest Award Winner " ?
5) Mahukan saya tunjukkan kelebihan melabur didalam unit trust yang  memberikan return 10%-15% daripada kita membiarkan duit kita  duduk diam dalam bank ?
6) Mahukan saya tunjukkan kelebihan amanah saham swasta berbanding amanah yan dilancarkaan oleh kerajaan ?
7) Mahukah saya tunjukkan amanah saham yang memberikan perlindungan takaful secara     percuma.

Jika jawapannya ya dan berminat untuk mengetahui lebih lanjut boleh call saya 0138729572 (Hasbullah). Digalakkan mereka disekitar Beaufort. .Tapi, orang luar boleh juga.

" Pelaburan untuk masa hari tua kita dan masa depan kita : ) " Sikit2 lama2 jadi bukit : ) "

Ini adalah untuk pendapatan bila hari tua. Takkan nak harapkan wang EPF saja ataupun Pencen saja. Kita mestilah ada sampingan simpanan. Waktu tu inflasi pasti menakutkan.Anak lagi perlu belajar.Bukannya banyak pun, serendah RM50 sebulan. Orang kata, kalau RM50 tu, bawa makan di KFC, memang habis sehari. Jadi, baik simpan untuk kesenangan akan datang.

 

Di bawah adalah satu contoh anugerah yang telah dimenangi oleh Public Mutual berdasarkan anugerah yang diterima pada Tahun 2006 yang dianugerahkan oleh The Edge-Lipper.

Fund

Category

Year(s)

Total Returns

Public Ittikal Fund

Islamic/Syariah

3 years

54.20%

 

 

5 years

74.49%

 

Di bawah adalah satu lagi contoh anugerah yang telah dimenangi oleh Public Mutual berdasarkan anugerah yang diterima pada Tahun 2006 yang dianugerahkan oleh Standard & Poor’s

Fund

Category

Year(s)

Total Returns

Public Ittikal Fund

Islamic/Syariah

3 years

54.20%

 

 

5 years

74.49%

 

Bayangkan jika anda melabur sebanyak RM10,000. Berapakah total returns yang akan anda terima….bandingkan dengan ASB ataupun EPF.

 

Jika anda ingin lihat bukti lain, Lawatlah laman web ini. www.publicmutual.com.my.

Sekali lagi, saya ingatkan. Public mutual ni syarikat yang paling banyak menerima anugerah setakat ini. Jadi jelas, inilah saham yang bagus untuk anda melabur berdasarkan prestasinya. Kalau tak percaya anda boleh klik: www.publicmutual.com.my

Mungkin ramai yang belum mengetahui bahawa orang Islam di Malaysia mempunyai peluang untuk melabur dalam Dana Islam Unit Amanah. Dana Islam Unit Amanah ini dilaburkan di tempat-tempat yang dihalalkan oleh syariat Islam. Ia tidak sama sekali dilaburkan di tempat-tempat perjudian, arak dan sebagainya. Potensi keuntungan di dalam Dana Islam Unit Amanah ini amat tinggi. Sebab itulah, kita dapati para pelabur yang bukan Islam juga bertumpu kepada Dana Islam ini.

Potensi keuntungan Dana Islam Unit Amanah ialah antara 10% - 20% setahun. Dan sudah pasti ia diuruskan oleh Pengurus Dana yang profesional dan pelaburan juga dikawal oleh Pemegang Amanah iaitu Amanah Raya Berhad.

Keuntungan daripada Dana Islam Unit Amanah (10% - 20) ini sememangnya tinggi dan melebihi keuntungan di ASB (7% setahun) dan juga KWSP (5% setahun). Saya mencadangkan agar semua orang Islam dapat melabur di sini di samping mendapat keberkatan.

Banyak jenis Dana Islam yang ditawarkan seperti Dana Dividen Islam, Dana Bond Islam, Dana Ittikal dan sebagainya. Pelaburannya boleh dimulakan dengan jumlah yang paling minimum iaitu RM1000 sahaja. Manakala pelaburan ke dalam Dana Islam melalui KWSP juga boleh dilakukan dengan syarat akaun 1 KWSP sudah melebihi RM50,000. Semua peluang sudah terbuka. Maka rebutlah peluang ini untuk memperolehi kepuasan dalam pelaburan yang selamat dan terjamin.

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan maklumat lanjut atau mempunyai sebarang pertanyaan, boleh hubungi Perunding Unit Amanah Dana Islam kami dengan segera.

Jadi apa tunggu lagi, hubungi saya:

Perunding amanah saham pubic mutual

Hasbullah 013-8729572.email: volt_3333@yahoo.com

TERIMA KASIH KERANA SUDI MELAWAT.

Menyimpan sambil melabur dalam unit amanah saham

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Rakyat Malaysia.

 

Dalam dunia hari ini di mana paras harga terus melambung tinggi, adalah tidak memadai jika anda hanya menyimpan wang dalam bentuk simpanan tradisional. Dengan inflasi terus menghakis kuasa beli wang anda, adalah penting supaya wang yang diperolehi dengan titik peluh anda itu tidak terbiar begitu sahaja tetapi terus memberi pulangan kepada anda secara berterusan.

 

Apabila dilabur dengan bijak, wang yang berjumlah kecil pun boleh membawa perbezaan yang besar. Sasaran-sasaran penting dalam hidup seperti membeli rumah, merancang persaraan, membuat peruntukan untuk pendidikan anak-anak dan menikmati kebebasan kewangan boleh dicapai dengan melabur wang yang berjumlah kecil itu secara bijaksana dan konsisten. Namun, masih ramai orang yang mendapati sasaran-sasaran murni ini terletak diluar pencapaian mereka semata-mata kerana mereka tidak mengetahui tentang pilihan-pilihan pelaburan yang terbuka untuk mereka.

 

Jika anda berhasrat hendak bertukar dari cara pelaburan tradisional tetapi tidak mempunyai masa dan kemahiran untuk menjejak dan membuat penyelidikan tentang pasaran pelaburan, maka unit amanah mungkin adalah jawapan untuk anda.

 

Jadi, melaburlah dalam unit amanah Public Mutual (anak syarikat Public Bank)

Walau apapun keperluan kewangan anda, Public Mutual mempunyai kepakaran dan rancangan pelaburan untuk menampung keperluan individu anda.

 

Untuk mengetahui dengan lebih lanjut lagi mengenai berbagai jenis dana unit amanah serta mengenalpasti dana-dana mana yang paling sesuai untuk anda, sila hubungi perunding unit amanah anda di talian 013-8729572 (Hasbullah) atau kunjungi www.publicmutual.com.my

 

PILIHAN DANA.

* Dana ekuiti.

* Dana seimbang

* Dana bon

* Dana pasaran wang.

 

Pengurus Dana.

 

Public mutual adalah pengurus dana unit amanah No. 1 di Malaysia, menikmati amanah daripada 800,000 pemegang unit. Syarikaat tersebut kini menguruskan lebih 28 dana dengan jumlah nilai dana yang melebihi RM12.8 bilian.

 

Public Mutual juga merupakan pengurus dana unit amanah yang paling banyak menerima anugerah di Malaysia. Ia merupakan pemenang terbesar dalam Tahun 2006 Anugerah Dana Malaysia The Edge-Lipper dan Tahun 2006 Anugerah Dana Pelaburan Malaysia sejumlah 30 anugerah daripada kedua-dua majlis penyampaian anugerah tersebut. Dengan jumlah 30 anugerah yang dimenangi ini, syarikat tersebut telah memenangi sejumlah 75 anugerah semenjak tahun 1999.

 

Public Mutual, anak syarikat Public Bank, juga mempunyai pengalaman luas selama lebih 20 tahun dalam pengurusan dana-dana. Public Mutual merupakan penerima terbesar Skim Pelaburan Ahli KWSP dengan lebih RM 4 bilion dana KWSP melabur dengannya.

 

**Maklumat ini sentiasa berubah kerana bilangan pelabur seniasa meningkat.

 

Bagaimana melabur?

 

Untuk melabur, anda hanya perlu membuat pelaburan permulaan minimum sebanyak RM1000. atau RM500. Jika anda ingin menambah pelaburan, anda boleh membuat demikian dengan tambahan minimum sebanyak RM100 atau RM50 sahaja.

 

Kalau malas nak beratur di bank untuk membuat simpanan. Anda boleh buat potongan gaji.Ini adalah langkah paling bijak. Masa tak terbuang tapi mengaut keuntungan bila di masa depan.

 

Untuk maklumat lanjut, sila hubungi perunding unit amanah anda ditaalian 013-8729572 (Hasbullah) atau lawatilah kunjungi laman web Public Mutual: www.publicmutual.com.my. Anda hanya perlu klik laman web tersebut.

 

ORANG MALAYSIA TIADA PILIHAN SELAIN BERUSAHA MENCAPAI KEJAYAAN DAN MUNCUL SEBAGAI WARGA YANG MAJU PADA TAHUN 2020. KITA MESTILAH TIDAK MELEPASKAN PELUANG YANG TERSEDIA UNTUK MUNCUL SEBAGAI WARGA YANG MAJU. KEGAGALAN BUKAN SUATU PILIHAN, IA ADALAH INISIATIF (WAWASAN 2020) YANG PERLU DICAPAI KERANA WAWASAN 2020 ITU MERUPAKAN SATU LAGI HADIAH KEPADA RAKYAT MALAYSIA.

 

OLEH ITU, KITA MESTILAH BERSEDIA UNTUK MENGUMPULKAN WANG DARI SEKARANG SEBAGAI PERSEDIAAN. TAKKANLAH NAK HARAPKAN WANG PENCEN ATAU WANG EPF (BAGI YANG BEKERJA). JIKA ANDA TAK BEKERJA, ADAKAH ANDA SUDAH BERSEDIA DIHARI TUA. BAGAIMANA DENGAN PENDIDIKAN ANAK ANDA PULA. TAKKANLAH NAK MENGHARAPKAN PTPTN. WAKTU TU, ANAK-ANAK LEBIH BANYAK YANG BIJAK DARI SEKARANG. INTITUSI KERAJAAN PASTINYA AKAN PENUH. JADI INTITUSI SWASTALAH JUGA TEMPAT DICARI (BELANJA PULA BESAR)..

 

PESANAN PERIBADI

 

MARILAH KITA BERSAMA-SAMA MENYIMPAN SAMBIL MELABUR DALAM UNIT AMANAH SAHAM PUBLIC MUTUAL.

JANGAN TUNGGU LAGI. LAGI LAMA ANDA BERFIKIR LAGI LAMA ANDA KETINGGALAN.

JANGAN SIA-SIAKAN MASA ANDA. LEBIH AWAL ANDA MENYIMPAN LEBIH BANYAK WANG ANDA KUMPUL. DITAMBAH LAGI DENGAN PULANGAN YANG BESAR. ANDA PASTI TAK RUGI .

 

Saya ingin berkongsi idea dengan anda mengenai menyimpan wang..
pertama, semakin awal anda menyimpan, semakin banyak keuntungan yang anda akan dapat...


contoh:


A menyimpan sebulan RM100 bermula umur 20 tahun...setahun dia menyimpan RM1,200... dia menyimpan sehingga berumur 30 tahun...bermakna dia hanya menyimpan sebanyak RM12,000 sahaja dalam masa 10 tahun...dan wang itu dibiarkan berkembang sendiri sehingga dia berumur 55 tahun...pada ketika itu jumlah simpanan ialah RM280,000 dengan kadar purata keuntungan 10% setahun...(kita berikan lebih tinggi)..

B pula menyimpan pada umur 30 tahun, simpanan sebanyak RM100 juga sebulan....walaupun dia terus menyimpan tanpa henti sehingga berumur 55 tahun...simpanannya baru berjumlah RM135,000 sahaja....(dengan kadar keuntungan 10% setahun)....

Jadi semakin awal anda menyimpan semakin besar jumlah yang akan anda dapati....

Kedua, ada orang berkata, kalau ada wang lebih nanti, aku simpanlah...ini adalah perinsip yang salah... simpan dahulu, kemudian yang selebihnya barulah dibelanjakan....anda perlu simpan sekurang2nya 10% pendapatan anda setiap bulan....

Nanti saya akan cerita kenapa unit trust sebagai pilihan simpanan yang terbaik...

 

HUBUNGI ATAU SMS UNTUK KETERANGAN LANJUT CARA MELABUR DALAM UNIT DANA SAHAM PUBLIC MUTUAL.

0138729752 (Hasbullah).

 

 

Soalan dan jawapan.

 

1. Apakah unit amanah?

 

Unit amanah merupakan skim pelaburan yang mengumpulkan wang daripada ramai pelabur yang berkongsi matlamat kewangan yang sama. Sebagai pertukaran kepada wang itu dana menerbitkan unit kepada pelabur yang dikenali sebagai pemegang unit. Dana tersebut akan diuruskan oleh sekumpulan pengurus professional yang akan melabur wang tersebut dalam pelbagai portfolio seperti ekuiti, sekuriti pendapatan tetap dan aset-aset lain. Pemegang unit boleh menjual semula (iaitu menebus) unit mereka kepada dana, atau membeli (dan menjual) unit seterusnya.

2. Apakah kelebihannya melabur dalam unit amanah?

Kepelbagaian Pelaburan

Pelabur dalam saham amanah selalunya dapat menyertai sekuriti yang lebih luas berbanding pelaburan secara perseorangan. Dengan modal yang sedikit pelabur dalam unit amanah berpeluang menyertai lebih banyak sektor berbanding yang dibuat secara persendirian.

Kepelbagaian pelaburan boleh mengurangkan risiko kepada pelabur-pelabur. Kerugian di beberapa kaunter boleh diimbangi oleh keuntungan diperolehi di kaunter lain. Sekiranya pelabur melabur dalam beberapa dana iaitu tidak terhad kepada satu dana sahaja, pelabur akan meminimumkan risikonya.

Pengurusan Profesional sepenuh masa

Anda akan mendapat faedah daripada pengurus pelaburan yang profesional dan berpengalaman untuk menguruskan pelaburan anda sepenuh masa berbanding pelabur perseorangan yang mungkin membuat pelaburan secara rambang. Pengurus dana akan sentiasa mengawasi prestasi pelaburan anda dan memastikan wang anda dilaburkan sebaik mungkin berdasarkan maklumat yang telah diselidiki.

Tahap kecairan yang tinggi

Urusniaga unit amanah lebih mudah berbanding melabur terus dalam sesebuah syarikat dimana harga dan peluang untuk membuat urus niaga bergantung kepada penawaran dan permintaan saham pada masa itu. Pelabur di unit amanah boleh menjual sebahagian atau kesemua saham mereka pada bila-bila masa.

Pertumbuhan modal

Pelaburan dalam unit amanah mempunyai potensi untuk memberikan para pelabur pulangan yang berpatutan secara berterusan dalam jangkamasa sederhana dan panjang menerusi pengagihan pendapatan (jika ada) dan kenaikan nilai modal.

3.Adakah saya ‘diberi jaminan’ akan menerima pengagihan pendapatan?

 

Pada umumnya pengagihan pendapatan adalah tertakluk kepada prestasi tabung tersebut. Pengagihan pendapatan yang dibayar kepada pemegang unit adalah berpunca dari pendapatan pelaburan dari semasa ke semasa mengikut pasaran. Jika tabung tersebut hanya memperoleh keuntungan yang sedikit atau tiada langsung keuntungan, pengagihan pendapatan tidak akan dibuat. Oleh itu, pengagihan tidak dijamin.

 

4.Bagaimanakah menentukan jenis dana yang sesuai untuk saya?

 

Sebagai seorang pelabur, anda perlu mengambil kira faktor berikut :

a) Apakah objektif atau matlamat pelaburan anda

Beberapa matlamat biasa termasuk simpanan untuk pendidikan anak-anak, mengekalkan modal dan perolehan pendapatan buat masa kini.

b) Berapa lamakan anda bercadang untuk melabur?

Pada amnya, semakin lama tempoh pelaburan, semakin cerah peluang anda mendapat pulangan yang lebih baik.

c) Apakah jenis pulangan yang anda harapkan?

Melalui pengagihan pendapatan atau melalui kenaikan nilai modal.

d) Berapa tinggikah risiko yang sanggup anda terima ?

Lebih tinggi resiko lebih tinggi pulangan

 

*****Banyak lagi kelebihannya, contohnya , ada insuran percuma, nak beli insuran pun boleh serendah + - 25 sebulan. Kalau malas nak beratur di bank untuk membayar. Anda boleh buat pemotongan gaji.

 

JIKA ANDA BERMINAT UNTUK MELABUR. HUBUNGI ATAU SMS SAYA DI TALIAN   

 013-8729572(Hasbullah)

KITA BOEH ATUR DI MANA NAK JUMPA….

SAYA ORANG BEAUFORT……

 

 

Jika anda tak percaya akan prestasi public mutual. Lawat laman web ini; www.publicmutual.com.my

 

DANA UNIT AMANAH ISLAM PUBLIC MUTUAL:

Pilihan Pelaburan Cara Islam Yang Lebih Luas Untuk Memenuhi Keperluan Anda.

Public mutual, syarikat unit amanah swasta yang terbesar di Malaysia, kini menawarkan lima (5) pilihan dana islam untuk membantu anda mencapai matlamat kewangan dengan cara islam.

Dana-dana Islam Public Mutual diurus berlandaskan kehendak Syariah. IBFIM (Islamic Banking and Finance Intitute Malaysia Sdn Bhd) memainkan peranan sebagai penasihat Syariah untuk dana-dana ini. IBFIM memastikan dana-dana ini ditadbir dan diurus selaras dengan kehendak Syariah.

Pilihlah dana yang benar-benar sesuai dengan keperluan anda. Setiap dana mempunyai matlamat dan strateginya yang tersendiri. Dana-dana ini memang sesuai untuk para pelabur yang mempunyai profil risiko yang konservatif, sederhana dan agresif. Apa jua profil risikonya, anda pasti dapat mecari potensi pelaburan yang sesuai di Public Mutual. Di samping itu, anda juga boleh menggunakan simpanan KWSP anda untuk melabur di dalam dana-dana ini.

DANA UNIT AMANAH ISLAM PUBLIC MUTUAL.TERBUKA KEPADA SEMUA WARGANEGARA DAN BUKAN WARGANEGARA.

Jenis-jenis dana:

1. Public Dana Islamic Opportunities.

Matlamat Dana: Untuk mencapai pertumbuhan modal melalui pelaburan di dalam syarikat-syarikat yang mempunyai permodalan pasaran berjumlah setakat RM 1.25 bilion yang menepati prinsif syariah.

Pelaburan permulaan Minimum : RM 1,000.

Pelaburan tambahan minimum : RM 100.

Untuk mencapai pertumbuhan modal melalui pelaburan di dalam saham-saham bermodal kecil.

Public dana Islamic opportunities (PIOF) adalah sebuah dana yang berfokus pada saham-saham yang mempunyai permodalan yang kecil dan menepati prinsif syariah.

Dana ini hanya melabur di dalam securities yang diluluskan di bawah prinsif syariah dan mempunyai permodalan pasaran setakat RM 1.25 bilion serta mempunyai prospek pertumbuhan yang baik dalam tempoh sederhana dan panjang. Pendedahan ekuiti dana ini adalah berada di dalam lingkungan 70% hingga 80% daripada nilai asset bersih (NAB).

PIOF adalah sesuai untuk para pelabur yang bersifat agresif dalam pelaburan dan boleh menangani situasi pasaran yang turun-naik bagi mencapai pertumbuhan modal.

Dana ini mengenakan caj perkhidmatan sebanyak 5% hingga 7% NAB seunit dan yuran pengurusan tahunannya adalah sebanyak 1.5% NAB.

2. Public Dana Islamic Equity.

Matlamat Dana: Untuk mencapai pertumbuhan modal melalui pelaburan di dalam pelbagai saham bertumbuh yang menepati prinsif syariah.

Pelaburan permulaan Minimum: RM 1,000

Pelaburan Tambahan Minimum : RM 100

Untuk Mencapai Pertumbuhan Modal Melalui Pendedahan Ekuiti Yang Tinggi.

Public Dana Islamic Equity (PIEF) merupakan pemenang kepada anugerah The Star/ standard & Poor’s 2005 Malaysia Fund Award untuk kategori satu tahun bagi sector Islamic/syariah.

Dana ini melabur di dalam portfolio pelaburan yang terutamanya terdiri daripada pelbagai ekuiti dan instrument hutang Malaysia yang diluluskan di bawah prinsif syariah. Sekurang-kurangnya 80% daripada NAB dana ini akan dilaburkan di dalam pasaran saham. Dana ini  sesuai untuk para pelabur yang agresif dan berani untuk melabur di dalam situasi pasaran yang turu-naik dalam jangka masa panjang.

Dana ini mengenakan caj perkhidmatan sebanyak 5% hingga 7% NAB seunit dan yuran pengurusan tahunannya adalah sebanyak 1.5% NAB.

3. Public Dana Ittikal.

Matlamat Dana: Untuk mencapai pertumbuhan modal yang stabil dalam jangka masa sederhana dan panjang dengan melabur di dalam portfolio pelaburan yang menepati prinsif syariah.

Pelaburan Permulaan Minimum: RM 500

Pelaburan Tambahan Minimum: RM 50

PERLINDUNGAN TAKAFUL PERCUMA: Pemegang-pemegang unit Public Dana Ittikal menikmati perlindungan takaful percuma. Syarat dan peraturan diguna pakai. Untuk maklumat lanjut, sila rujuk kepada brosur Takaful Percuma untuk Public Dana Ittikal.

Untuk mencapai pertumbuhan modal pelaburan di dalam saham-saham bertumbuh dan instrument hutang islam.

Public Dana Ittikal (P ITTIKAL) merupakan pemenang anugerah The Edge-Lipper Malaysia Unit Trust Fund Award 2004 untuk kategori lima tahun bagi sector Equity: Islamic/ syariah. Dana ini juga memenangi anugerah The Star/ Standard & Poor’s 2005 Malaysia Fund Award untuk kategori tiga tahun dan lima tahun bagi sector Islamic/ syariah.

P ITTIKAL melabur di dalam portfolio pelaburan yang terdiri daripada ekuiti dan instrument pendapatan tetap Malaysia yang diluluskan di bawah prinsif syariah. Dana ini sesuai untuk pelabur yang cenderung kepada risiko sederhana yang inginkan pertumbuhan modal di dalam jangka masa sederhana dan panjang.

Dana ini mengenakan caj perkhidmatan sebanyak 5% hingga 7% NAB seunit dan yuran pengurusan tahunannya adalah sebanyak 1.5% NAB.

4. Public Dana Islamic Balanced

Matlamat Dana; Untuk memberikan pendapatan tetap dan pertumbuhan modal pada jangka sederhana hingga panjang dengan melabur di dalam portfolio pelaburan yang mematuhi kehendak syariah.

Pelaburan Permulaan Minimum: RM 1,000

Pelaburan Tambahan Minimum: RM 100

PERLINDUNGAN TAKAFUL PERCUMA: Pemegang-pemegang unit public dana Islamic balanced menikmati perlindungan takaful secara percuma. Syarat dan peraturan diguna pakai. Untuk keterangan lanjut, sila rujuk kepada brosur takaful percuma untuk public dana Islamic balanced.

Untuk menikmati pendapatan tetap dan pertumbuhan modal melalui pendekatan peruntukan aset seimbang.

Public Dana Islamic Balanced (PIBF) merupakan sebuah dana seimbang yang mematuhi kehendak syariah. Dana ini mencapai matlamatnya untuk menghasilakan pendapatan tetap yang berulang di samping encapai pertumbuhan modal untuk jangka masa panjang dengan menggunakan pendekatan peruntukkan asset seimbang di mana 40% hingga 60% daripada NABnya akan dilaburkan di dalam ekuiti yang mematuhi kehendak syariah. Baki NAB dana ini akan dilaburkan di dalam sekuriti hutang islam untuk menghasilkan pendapatan berulang yang diperlukan.

PIBF adalah sesuai untuk pelabur yang bersifat konservatif hingga sederhana dalam pelaburan, serta ingin menikmati pendapatan tetap dengan pertumbuhan modal yang berpatutan.

Dana ini mengenakan caj perkhidmatan sebanyak 5% hingga 7% NAB seunit dan yuran pengurusan tahunannya adalah sebanyak 1.5% NAB.

5. Public Dana Islamic Bond

Matalmat Dana: Untuk menyediakan pendapatan tahunan kepada pelabur melalui pelaburan di dalam sekuriti hutang islam.

Pelaburan Permulaan Minimum: RM 1,000

Pelaburan Tambahan Minimum: RM 100

Untuk Menikmati pendapatan yang atabil melalui pelaburan di dalam sekuriti hutang islam

Public Dana Islamic Bond (PI BOND) memenangi anugerah The Edge-Lipper Malaysia Unit Trust Fund Award 2004 untuk kategori satu tahun bagi sector Bon Islamic/ syariah.

Dana ini melabur di dalam pelbagai sekuriti hutang dan instrument pasaran wang yang menepati prinsif syariah dengan matlamat menjana aliran pendapatan tahunan kepada pelabur.

PI BOND adalah sesuai untuk pelabur yang konservatif yang ingin kestabilan pendapatan tahunan dengan pengetahuan bahawa wang pokoknya agak selamat.

Dana ini mengenakan caj perkhidmatan sebanyak 0.25% NAB seunit. Yuran pengurusan tahunannya adalah dikiran berdasarkan perkongsian keuntungan yang dipersetujui di antara pihak pengurus dan dana pada nisbah 15:85 masing-masing untuk pendapatan pelaburan bersihnya.

PUBLIC MUTUAL JUGA ADA MENAWARKAN PELBAGAI AMANAH SAHAM SELAIN DIATAS IAITU:

    Public Saving Fund, Public Growth Fund, Public Industry Fund, Public Industry Fund, Public Aggressive Growth Fund, Public Regular Savings Fund, Public SmallCap Fund, Public Equity Fund, Public Focus Select Fund, Public Dividend Select Fund, Public Far-East Select Fund, Public Regional Sector Fund, Public Balanced Fund, Public Institutional Bond Fund, Public Enhanced Bond Fund, Public Select Bond Fund, Public Money Market Fund. 

  UNTUK MAKLUMAT LAYARI: http://www.publicmutual.com.my

Pengurus Dana.

Public Dana Islamic Opportunities, public Dana Islamic Equity, Public Dana Ittikal, Public Dana Islamic Balanced dan Public Dana Islamic Bond adalah diuruskan oleh Public Mutual Berhad.

Public Mutual adalah syarikat unit amanah swasta yang terbesar di Malaysia, dipercayai oleh lebih daripada 800,000 pemegang unit. Syarikat ini kini menguruskan lebih 20 dana dengan jumlah NAB dana sebanyak lebih daripda RM 11 bilion. ( Pada 29 Julai 2005.Sumber: The Edge-Lipper, 15 Ogos 2005)

Public Mutual merupakan anak syarikat Public Bank, mempunyai pengalaman pengurusan dana selama lebih daripada 20 tahun. Public Mutual juga merupakan penerima Skim Pelaburan Ahli KWSP yang terbesar. (sumber: KWSP) menguruskan nilai dana KWSP berjumlah lebih daripada RM 2 bilion.

Nasihat Perihal Tempoh Bertenang.

Pelabur yang pertama kali membuat pelaburan bagi sebarang dana unit amanah di bawah pengurusan Public Mutual boleh menggunakan hak bertenang mereka dalam tempoh enam (6) hari urusniaga bermula daripada tarikh boring permohonan mereka diterima oleh Public Mutual: dan mreka akan menerima bayaran balik sepenuhnya bagi pelaburan yang dibayar dalam tempoh 10 hari selepas pihak pengurus menerima notis bertenang mereka. Untuk pemegang unit KWSP, hak bertenang mereka adalah tertakluk kepada syarat dan peraturan KWSP. Walau bagaimanapun, hak bertenang ini tidak diberikan kepada perbadanan atau institusi, kakaitangan Public Mutual serta sesiapa yang berurusan dengan unit amanahnya.

Bagaimana melabur.

Anda boleh membeli unit-unit Public Dana Islamic Opportunities, Public Dana Equity, Punlic Dana Ittikal, Public Dana Balanced dan Public Dana Islamic Bond daripada perunding unit amanah Public Mutual yang telah berdaftar dengan Persekutuan Pengurus-pengurus Amanah Saham Malaysia (FMUTM) untuk mempromosi dan memasarkan unit amanah.

Nasihat

Anda dinasihatkan supaya membaca dan memahami isi kandungan Prospektus Public Dana Ittikal, Public Dana Islamic Equity danPublic Dana Islamic Bond. Prospektus ini telah didaftarkan dengan suruhanjaya sekuriti yang tidak bertanggungjawab di atas kandungannya, dan pendaftaran ini juga bukanlah syor atau saranan suruhanjaya untuk melabur.

Anda seharusnya mengetahui bayaran dan caj yang terlibat dalam membeli dan menjual unit amanah dan harga-harga unit amanah dan pengagihan yang dibayar, jika ada, adalah tertakluk kepada naik turun pasaran. Prestasi dana dahulu tidak semestinya memberi panduan untuk prestasi masa  hadapan. Permohonan untuk membeli mesti dilakukan dalam boring permohonan yang lengkap yang dirujuk dan dilampirkan bersama prospectus dana. Salinan prospectus ini boleh dodapati daripada perunding unit amanah anda atau di pejabat public mutual yang berhampiran.

Untuk mendapatkan maklumat lanjut, sila hubungi atau sms perunding unit amanah Public Mutual anda. 

Anda tidak perlu risau tentang kesuntukan masa untuk berurusan kerana kami bersedia ke tempat anda

 

Sila hubungi atau e-mail kami untuk sebarang pertanyaan dan temujanji 

Anda boleh hubungi kami di:

Volt_3333@yahoo.com atau 013-8729572

sila sms untuk sebarang pertanyaan ataupun untuk temujanji. sila sertakan sekali alamat e-mail dan no. telefon untuk memudahkan kami untuk menghubungi anda

 

Bersama-sama ini disertakan pilihan dana yang anda boleh pilih. Untuk permulaan pelaburan yang dinyatakan adalah untuk minima saja, jika lebih lagi baik. Manakala untuk pelaburan bulanan pula, tidak semestinya setiap bulan anda melabur.Semuanya terpulang anda, ada duit melaburlah. Tapi, jika setiap bulan lagi baik.

 

MELABUR DALAM DANA BERLANDASKAN SYARIAH.

 

JENIS UNIT AMANAH

PELABURAN PERMULAAN MINIMUM

PELABURAH TAMBAHAN MINIMUM

PUBLIC DANA ITTIKAL

RM500

RM50

PUBLIC DANA ISLAMIC EQUITY

RM1000

RM100

PUBLIC DANA ISLAMIC OPPORTUNITES

RM1000

RM100

PUBLIC DANA ISLAMIC DIVIDEND

RM1000

RM100

 

PUBLIC DANA ISLAMIC BALANCED

RM1000

RM100

PUBLIC DANA ISLAMIC BOND

RM1000

RM100

 

MELABUR DALAM DANA BUKAN BERLANDASKAN SYARIAH.

 

JENIS UNIT AMANAH

PELABURAN PERMULAAN MINIMUM

PELABURAN TAMBAHAN MINIMUM

PUBLIC REGULAR SAVING FUND

RM500

RM50

PUBLIC INSTITUTIONAL BOND FUND

RM10,000,000

RM5,000,000

PUBLIC MONEY MARKET FUND

RM1000

RM1000

PUBLIC SAVING FUND

RM1000

RM100

PUBLIC GROWTH FUN

RM1000

RM100

PUBLIC INDEX FUND

RM1000

RM100

PUBLIC INDUSTRY FUND

RM1000

RM100

PUBLIC AGGRESSIVE GROWTH FUND

RM1000

RM100

PUBLIC SMALLCAP FUND

RM1000

RM100

PUBLIC EQUITY FUND

RM1000

RM100

PUBLIC FOCUS SELECT FUND

RM1000

RM100

PUBLIC DIVIDEND SELECT FUND

RM1000

RM100

PUBLIC FAR-EAST SELECT FUND

RM1000

RM100

PUBLIC REGIONAL SECTOR FUND

RM1000

RM100

PUBLIC BALANCED FUND

RM1000

RM100

PUBLIC BOND FUND

RM1000

RM100

PUBLIC ENHANCED BOND FUND

RM1000

RM100

PUBLIC SELECT BOND FUND

RM1000

RM100

Melaburlah untuk : Persaraan anda. Pendidikan anak anda.dan sebagainya.

Boleh buat potongan gaji dan ambil duit EPF untuk melabur.

Nyatakan atau SMS nama anda dan alamat anda jika berminat untuk melabur ke 0138729572.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

ini bukan skim cepat kaya. ini skim pelaburan yang diluluskan bank negara